tag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post7249616160873253559..comments2023-05-19T08:51:46.650-07:00Comments on Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję: Ciasto jabłkowe z cynamonem. Samo zdrowie. Wegańskie.Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/17520172621472489158noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-7643856738158426352016-04-28T11:14:41.578-07:002016-04-28T11:14:41.578-07:00Hej! Tez sie zwiodlam tytulem postu, ze zdrowe :) ...Hej! Tez sie zwiodlam tytulem postu, ze zdrowe :) Pewnie, ze kazdy ma inne spojrzenie. My unikamy kompletnie maki pszennej i cukru, miedzy innymi. Dlatego, jesli zrobie, to zamienie cukier na syrop z ryzu pelnoziarnistego eko, a make pszenna na migdalowa np.i orkiszowa.. Jest to mozliwe i sadze, ze wzbogaca przepis i "uzdrawia".Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-49126680329175915542016-02-01T17:15:15.305-08:002016-02-01T17:15:15.305-08:00Witam serdecznie,
Takie pytanko małe -czy można u...Witam serdecznie, <br />Takie pytanko małe -czy można użyć w całości mąki kukurydzianej lub pół na pół z pszenną do tego cuda? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-36032880767451526812016-01-18T14:20:26.313-08:002016-01-18T14:20:26.313-08:00Zrobiłam - ciasto ok , oprócz tego, że niejadalne ...Zrobiłam - ciasto ok , oprócz tego, że niejadalne z powodu nadmiaru cukru! Szklanka to stanowczo za dużo, mnie osobiście mdli po jednym kawałku. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-12565308272733217292016-01-13T03:29:43.078-08:002016-01-13T03:29:43.078-08:00Około 2-3 kg Około 2-3 kg Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17520172621472489158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-20532894562483157732016-01-13T03:24:52.177-08:002016-01-13T03:24:52.177-08:00Ciasto po upieczeniu trzeba mocno wystudzić, bo in...Ciasto po upieczeniu trzeba mocno wystudzić, bo inaczej się rozpadnie. Po 90min wyciągamy z piekarnika i czekamy. Tak on w środku wtedy będzie mokry, po wystygnięciu - zwarty :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17520172621472489158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-21271151277107699952016-01-13T02:49:32.646-08:002016-01-13T02:49:32.646-08:00Jaka konsystencję powinno mieć ciasto po upieczeni...Jaka konsystencję powinno mieć ciasto po upieczeniu? Po prawie 2 h pieczenia jest w środku mokre, przypomina gęsty budyń. Czy po prostu zakalec mi wyszedł? <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15884030463710419389noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-70975736108304726472016-01-12T13:56:20.944-08:002016-01-12T13:56:20.944-08:00Spróbuję :)
Spróbuję :)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17520172621472489158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-587307857326807342016-01-12T01:47:54.597-08:002016-01-12T01:47:54.597-08:00Witam wygląda ciasto pysznie ale nie dla mnie ze w...Witam wygląda ciasto pysznie ale nie dla mnie ze względu na mąkę pszenną a robię z mąką migdałową lub orzechową bez alkoholu moje dzieci ją uwielbiają robi się szybko i pysznie smakujeAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/00656314637618723808noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-62361610992574642422016-01-11T09:36:10.283-08:002016-01-11T09:36:10.283-08:00Gdyby Pani zrobiła ciasto, to można by było stwier...Gdyby Pani zrobiła ciasto, to można by było stwierdzić czy ta szklanka mąki i cukru to sprawia że ciasto jest niezdrowe. Ja bym sobie życzyła, aby w internecie były ciasta takie jak to... za to bez problemu znajdę szarlotki z kostką masła, jajkami, spodem z tarty, kruszonką na wierzchu, bezą, która zawiera 2 szklanki cukru. Mąka pszenna, cukier i tłuszcz. Już to pisałam wielokrotnie unikam białej mąki, cukru, produktów przetworzonych, tłuszczy. Proszę zobaczyć ile tych jabłek jest, to jest duża blacha, na pewno nie na raz, nawet dla całej rodziny. <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17520172621472489158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-27715325819485404582016-01-11T07:14:45.649-08:002016-01-11T07:14:45.649-08:00kliknęłam na przepis zwiedziona tytułem "zdro...kliknęłam na przepis zwiedziona tytułem "zdrowe ciasto", a tu takie rozczarowanie, mąka pszenna i cukier to z całą pewnością nie są zdrowe składniki, nawet w takich ilościach. Myślę, że powinny być w tym miejscu jakieś zdrowsze zamienniki, żeby można było to nazwać zdrowym ciastem. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-87270594408116344672016-01-10T14:33:55.879-08:002016-01-10T14:33:55.879-08:00W tej chwili znawców zdrowego odżywiania jest wiel...W tej chwili znawców zdrowego odżywiania jest wielu i teorii co jest zdrowe co nie na pęczki. Jedni uważają, że jajka i nabiał jest ok, ja uważam inaczej. Nie chętnie wejdę w takie dyskusje. Dla mnie standardowa szarlotka jest niezdrowa i kaloryczna, aczkolwiek smaczna. Jak się to ciasto zrobi i pokroi na ok. 15 kawałków, to okazuje się że w porcji jest tego cukru 2 łyżki. Nie jem słodyczy i unikam cukru. Kto mnie zna to wie o tym. Taki kawałek ciasta nie zaszkodzi.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17520172621472489158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-85021614462648383302016-01-10T14:31:45.803-08:002016-01-10T14:31:45.803-08:00Temperatura wrzenia alkoholu wynosi 80°C. Po 90 mi...Temperatura wrzenia alkoholu wynosi 80°C. Po 90 minutach w 175°C alkoholu nie bedzie. Zostanie sam aromat landrynek. <br />Smacznego. <br />Marek D.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-51316801395332038452016-01-10T14:11:51.209-08:002016-01-10T14:11:51.209-08:00I po co i na co taki komentarz..?
I po co i na co taki komentarz..?<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-44400482540465371212016-01-10T13:46:23.573-08:002016-01-10T13:46:23.573-08:00Super przepis, na pewno wypróbuję, tylko bez likie...Super przepis, na pewno wypróbuję, tylko bez likieru:)Moja Sztukotekahttps://www.blogger.com/profile/11768854962470333179noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-30422977505356707172016-01-10T13:35:32.017-08:002016-01-10T13:35:32.017-08:00Zdrowe ciasto ze szklanką cukru? Serio? Faktycznie...Zdrowe ciasto ze szklanką cukru? Serio? Faktycznie, "zdrowe" że hej i w ogóle "nie kaloryczne". Akurat jajka i tłuszcz w rozsądnej ilości są zdrowe, bo jajka to białko a tłuszcz jest potrzebny bo rozpuszcza witaminy. W przeciwieństwie do cukru + jeszcze fruktoza z jabłek, czyli znów cukier. Ja robiąc standardową szarlotkę daję pół szklanki cukru i jest to wystarczające. Ciasto na pewno jest pyszne, ale niekoniecznie zdrowe. Polecam najpierw zapoznać się z właściwościami produktów i zapotrzebowaniem organizmu na nie, zamiast bzdury pisać...pYohttps://www.blogger.com/profile/05327912852582123678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-26803541849356969422016-01-10T12:59:01.079-08:002016-01-10T12:59:01.079-08:00W tym cieście nie ma tłuszczu, jest sporo błonnika...W tym cieście nie ma tłuszczu, jest sporo błonnika i jabłka, jabłka i jabłka. Zdrowe kalorie są ok :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17520172621472489158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-63507382132682177802016-01-10T12:54:50.666-08:002016-01-10T12:54:50.666-08:00Nie próbowałam. Ja jestem przeciwnikiem cukru, uży...Nie próbowałam. Ja jestem przeciwnikiem cukru, używam go bardzo sporadycznie. Na całe ciasto, które jest z takiej ilości jabłek -szklanka. Takie ciasto je się kilka dni, bo jest bardzo syte :) Jak jabłka są bardzo słodkie- zmniejszyłabym ilość do 1/2 szklanki. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17520172621472489158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-15442494101515662192016-01-10T11:55:34.263-08:002016-01-10T11:55:34.263-08:00Ile taka porcja może mieć kalorii? Hm?Ile taka porcja może mieć kalorii? Hm?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-54459535741135792612016-01-10T11:50:24.441-08:002016-01-10T11:50:24.441-08:00Czy można czymś zastąpić cukier? Np. miodem albo s...Czy można czymś zastąpić cukier? Np. miodem albo syropem z agawy?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-38117638246025813682016-01-10T11:44:57.042-08:002016-01-10T11:44:57.042-08:00Można zastąpić np wodą. Jak dla dziecka to może tr...Można zastąpić np wodą. Jak dla dziecka to może trochę mniej cynamonu, bo dzieci nie zawsze lubią.<br />Pozdrawiam. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17520172621472489158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5140058841443872353.post-29118576179213465002016-01-10T11:21:30.730-08:002016-01-10T11:21:30.730-08:00a mozna zrobic bez likieru Amaretto? chcialam dla ...a mozna zrobic bez likieru Amaretto? chcialam dla dziecka zrobic a to jednak alkohol.. pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.com