Sorbet truskawka+liście rzodkiewki+mango

Kolejna propozycja zdrowego sorbetu. Tym razem z liśćmi rzodkiewki, które jak się okazuje są cenniejsze niż korzeń. Liście są niedoceniane i trudno powiedzieć dlaczego, może powodem jest to, że mają trochę gorzkawy smak. Ten smak w tym sorbecie jest niewyczuwalny. Ja zachęcam do korzystania z liści w koktajlach, sorbetach i innych potrawach. Liście nie są odpadkiem, tylko pełnowartościowym produktem, który wzbogaci nasze menu i zaskoczy gości.




Właściwości liści rzodkiewki:

- źródło wit. C ( około 2 x lepsze źródło niż sok z cytryn),
- silne działanie przeciwnowotworowe (silniejsze niż brokułu),
- działanie odtruwające i oczyszczające z toksyn,

- poprawa trawienia i przemianę materii,
- źródło żelaza i wapnia (więcej niż w szpinaku),

- źródło fosforu,
- skuteczny lek przeciw żółtaczce,
- reguluje ciśnienie krwi,


Porcja: 4 osoby 

 Składniki:
  • 200g mrożonych truskawek
  • pęczek liści rzodkiewek
  • 2 mango
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ( opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
  1. Liście rzodkiewki dokładnie myjemy. Liście żółte wyrzucamy.
  2. Mango obieramy ze skórki i wyrzucamy pestkę.
  3. Wszystkie składniki miksujemy i podajemy.
Smacznego.

3 komentarze :

  1. Zaskoczona. Jutro kupię rzodkiewkę i próbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. w sorbecie nie spodziewałabym się liści rzodkiewki, ale podejrzewam, że nadały ciekawego smaku. z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka