Tak jest, koktajle nie muszą być tylko warzywno-owocowe, mogą też zawierać kasze, są przez to bardzo sycące i idealne na poranne śniadanie. Kasza jaglana tak na prawdę nadaje się do większości połączeń, będzie świetna z owocami egzotycznymi, jak i z truskawkami czy szpinakiem, jarmużem.
W tym koktajlu jest jeszcze magiczny składnik- SPIRULINA.
W skład spiruliny wchodzi białko pochodzenie
roślinnego (60-70%), które jest bardzo dobrze przyswajalne
przez organizm, beta-karoten, kwas foliowy, kwas linolenowy GLA, sprzężony kwas linolowy CLA, bioflawonoidy,
żelazo,wapń, mangan, cynk, miedź i selen. Spirulina
jest źródłem witamin A, C, D, E, K i z grupy B (B 12, B 1, B 2, B 6).
Dlaczego spirulina?
- obniża poziomu złego
cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów
- wspomaga pracę wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie) - osłabiają stany lękowe
- wspomaga pracę wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie) - osłabiają stany lękowe
- wyizolowany ze spiruliny polisacharyd,
nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów:
grypy, świnki, odry, opryszczki, zwykłego przeziębienia a nawet HIV, przez co redukuje częstotliwość
infekcji wirusowych.
- pomniejsza wrzody
- oczyszczają organizm i odtruwa go
- oczyszczają organizm i odtruwa go
- idealny na anemię, ponieważ ma dobrze przyswajalne żelazo
- ogranicza działanie chorobotwórczych
bakterii i grzybów (hamuje też stany zapalne)
- pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA
- niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę
kwasowo-zasadową
- wzmacnia
system odpornościowy
- zapobiega osteoporozie
- zapobiega osteoporozie
- wspomaga odchudzanie (fenyloalanina ogranicza apetyt)
- stymulacja tworzenia
krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego
- fenyloetyloamina
zawarta w spirulinie powoduje wzrost
aktywności umysłowej i poprawia samopoczucie
w przypadku depresji
Spirulinę dodaję nie tylko do koktajli, ale także do potraw np. do pesto bazyliowego, które już niedługo na blogu. Warto dodać ten koktajl do ulubionych, bo to samo zdrowie.
Porcja : 2 osoby + dolewka
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 1/2 ananasa małego
- 2 banany
- 1 łyżka spiruliny
- 2 łyżki miodu
- 10 kostek lodu
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy.
- Wszystkie składniki blendujemy. Smacznego!!!
Tego się nie spodziewałam. kasza jaglana w koktajlu. super pomysł.
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńUwielbiamy takie miksy, pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńsuper połączenie i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńUwielbiamy kaszę jaglaną, a dzieci to w szczególności :)
OdpowiedzUsuń