Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Pora na cukinię. Cukinię w różnej postaci, na wszystkie sposoby. Dostałam od mamy świeże jaja, cukinię z własnego ogródka i czas na coś pysznego na kanapki. Przepis na pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg pochodzi z jej książki Smak Miłości i zauroczył mnie prostotą, smakiem i dużą ilością ziół. Ja ten przepis wykorzystałam jako bazę, ale moja wersja jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i zawiera mniej tłuszczu. Polecam.



 

 Składniki:
  • 3 szklanki cukinii (ze skórką ale bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie odciśnij sok!)
  • 1 duża marchewka obrana i starta na tarce
  • 2 cebule obrane i drobno posiekane
  • 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 jajka całe
  • 1 papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki posiekany
  • duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd
  • sól i pieprz do smaku 
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra -dół.
  2. Cebulę, czosnek i chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
  3. Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę. 
  4. Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  5. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  6. Masę przełóż do foremki.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Smacznego!!!


Uwagi: Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny. 





8 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie zapiekanki! Teraz rzadko robię z racji temperatury za oknem, ale jesienią na pewno wypróbuję! :-) Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny ;-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasztet cukiniowy to mój ulubiony! Idealnie wilgotny, taki jak lubię :) W zeszłym roku często gościł na moim stole, muszę się znów za niego zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to polecamy ten przepis do wypróbowania

      Usuń
  3. Mmmm, to musi być przepyszne! :)
    Koniecznie muszę kiedyś wypróbować!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, szkoda tylko, że nie mam piekarnika :/

    OdpowiedzUsuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka