Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.


Bigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu.
Robię go przez cały rok... nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków.

Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą.
Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona.
Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji 💚 💚 💚
W sklepach, możesz znaleźć kapustę kwaszoną/kiszoną z dodatkami typu sorbinan potasu/kwas octowy czy mlekowy.
Nie kupuj takiej kapusty ❗ ❗ ❗

Jest to niezmiernie ważne abyś wybierał dobrą kapustę z dwóch powodów.
❌  Po pierwsze "prawdziwa" kapusta kiszona jest bogata w składniki odżywcze. Jest zdrowa i ceniona.
❌  Po drugie ma inny bogatszy smak.

Na FB prezentowałam proste porównanie Kapusta kiszona vs kwaszona.

Polecam kupować kapustę od lokalnych sprzedawców, z beczki. Sprawdzić smak, kolor i mieć pewność, że jesz pełnowartościowy produkt 🍀



Składniki:

  • 1 cebula duża lub 2 mniejsze (kostka)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka nasion kminu
  • 6 liści laurowych
  • 2 duże marchewki (starte na tarce)
  • 1 pietruszka (starta na tarce)
  • 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej)
  • 1kg kapusty białej poszatkowanej
  • 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki)
  • 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych
  • przyprawa do bigosu (dobry skład)
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min.
  2. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
  3. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając.
  4. Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili.








Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka