Keks mojej mamy

Kolejne ciasto mojej mamy. Ciasto który zawsze wychodzi. Zastanawiałam się jak go nazwać: keks wyśmienity, wspaniały a może prosty. Nazwalam go po prostu keksem mojej mamy, bo ta nazwa mówi wszystko. Może nie jest to zdrowa propozycja, ale od święta proszę bardzo:)



Składniki:
  • 250g maki pszennej
  • 250g cukry pudru
  • 250g masła
  • 5 jaj 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 500g bakali (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itd)
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu 

 Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, termoobieg.
  2. Masło ucierać dodając stopniowo cukier puder i żółtka.
  3. Do gotowej masy wlać spirytus lub ocet, wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia.
  4. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno.
  5. Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm
  6. Piec ok 50 min.  




3 komentarze :

  1. Jutro robię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. margaryna? O_0 można zastąpić olejem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić masłem, olej nie będzie odpowiedni.

      Usuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka