Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym

Nie wiem jak nazwać to danie.
Nazwałam najprościej jak potrafiłam, ale to danie trochę przypomina kuchnię arabską. Jest bardzo proste, minimalistyczne i sekretem są przyprawy. Na początku robiłam je z kurczakiem i chodziłam na łatwiznę, bo dodawałam przyprawę gyros. Jak przestałam jeść mięso postanowiłam, że sama odtworzę ten smak, bez mięsa i bez tej przyprawy, której skład był wątpliwy.
Udało się.
Polecam na obiad. Wersja dla wegan bez sosu czosnkowego.


Porcja: 2 osoby

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 3 papryki (mogą być różne kolory)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka carry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżki wody
  • pieprz, sól
Sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
Wykonanie: 
  1. Wstawiamy ryż i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Do woka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy oliwę i solimy. Smażymy 3 minuty.
  3. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając na średnim ogniu.
  4. Po około 20 minutach warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy wodę.
  5. Smażymy jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące.Pieprzymy i solimy do smaku.
  6. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły.
  7. Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka