Składniki:
- 200g masła
- 1.5 szklanki cukru
- 1.5 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 szklanka bakalii
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg.
- W rondelku roztapiamy masło dodajemy cukier i mleko.Podgrzewamy około 2 minuty. Nie gotujemy.
- Mąkę, przyprawę do piernika, proszek, sodę, jaja, kakao i powidła mieszamy, dodajemy roztopione masło.
- Całość miksujemy 1 minutę.
- Na koniec dodajemy posiekane bakalie. Przelewamy masę do 2 keksówek. Wstawiamy na około 50 minut.
uwielbiam pierniki!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
na pewno odwiedzimy:)
UsuńLubię pierniki :)
OdpowiedzUsuńChoć ja z ich pieczeniem poczekam jeszcze parę miesięcy ;)
:)
UsuńJestem ogromną fanką pierników i każdy przepis jaki tylko napotkam muszę przetestować. Ten wygląda zachęcająco i smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
UsuńHa, mam bardzo podobny przepis od mojej ciotki :-) To najprostrze ciasto jakie można zrobić. I zawsze wychodzi. Ostatnio pałeczkę przekazałam swoim córkom (8 i 4 lata) i same potrafią go już zrobić od początku do końca. Pod moim nadzorem oczywiście ;-) Pycha.
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńOstatnio często znajduję się w kuchni i na pewno spróbuję tym razem znowu coś upiec. Przepisy babci i mam, jak najbardziej są świetne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
super:)
Usuńsuper:)
Usuńaż ślinka leci. a ja na diecie :(
OdpowiedzUsuńno to proponuję moje dietetyczne batoniki bez cukru i mąki:)
UsuńChętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
dziękuję :)
Usuń