Nazwałam najprościej jak potrafiłam, ale to danie trochę przypomina kuchnię arabską. Jest bardzo proste, minimalistyczne i sekretem są przyprawy. Na początku robiłam je z kurczakiem i chodziłam na łatwiznę, bo dodawałam przyprawę gyros. Jak przestałam jeść mięso postanowiłam, że sama odtworzę ten smak, bez mięsa i bez tej przyprawy, której skład był wątpliwy.
Udało się.
Polecam na obiad. Wersja dla wegan bez sosu czosnkowego.
Porcja: 2 osoby
Składniki:
- 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 3 papryki (mogą być różne kolory)
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka carry
- 1 łyżka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczka papryki ostrej
- 3 łyżki wody
- pieprz, sól
Sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Wstawiamy ryż i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
- Do woka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy oliwę i solimy. Smażymy 3 minuty.
- Do cebuli wrzucamy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając na średnim ogniu.
- Po około 20 minutach warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy wodę.
- Smażymy jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące.Pieprzymy i solimy do smaku.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły.
- Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz