Muffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistej

Macie dynię, mąkę pełnoziarnistą, miód? To świetnie, bo za 30 minut muffiny będą gotowe :)

Dynia gości u mnie już od jakiegoś czasu. Zupa dyniowa, placuszki dyniowe i muffiny to must have każdego sezonu.

Dziś muffiny. Nie posypujcie cukrem, nie polewajcie polewą bo i tak są obłędne.






Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka innych przypraw (np. kardamon, imbir, przyprawa do piernika)
  • 4 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka startej na tarce dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju dobrej jakości
  • 5 łyżek miodu 
  • 3/4 szklanki posiekanych suszonych owoców (rodzynki, figi, morele, daktyle itd.)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (każdy rodzaj) 
  • 2 łyżki siemienia lnianego


Wykonanie: 
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Termoobieg.
  2. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami sypkimi: cukrem, przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy dynię, jajka, oliwę i miód. Mieszamy łyżką.
  3. Na koniec dodajemy orzechy, bakalie, siemię lniane i jeszcze chwilę mieszamy. 
  4. Napełniamy papiloty na równo.
  5. Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka. 

Inspiracja: MUFFINY RAZOWE Z DYNIĄ - kwestia smaku

13 komentarzy :

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka