Dynia gości u mnie już od jakiegoś czasu. Zupa dyniowa, placuszki dyniowe i muffiny to must have każdego sezonu.
Dziś muffiny. Nie posypujcie cukrem, nie polewajcie polewą bo i tak są obłędne.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka innych przypraw (np. kardamon, imbir, przyprawa do piernika)
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka startej na tarce dyni
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju dobrej jakości
- 5 łyżek miodu
- 3/4 szklanki posiekanych suszonych owoców (rodzynki, figi, morele, daktyle itd.)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (każdy rodzaj)
- 2 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Termoobieg.
- Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami sypkimi: cukrem, przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy dynię, jajka, oliwę i miód. Mieszamy łyżką.
- Na koniec dodajemy orzechy, bakalie, siemię lniane i jeszcze chwilę mieszamy.
- Napełniamy papiloty na równo.
- Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Inspiracja: MUFFINY RAZOWE Z DYNIĄ - kwestia smaku
wyglądają świetnie
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszne!!
OdpowiedzUsuńcieszę się
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńUwielbiam muffiny, a te wyglądają smakowicie. U mnie numerem jeden jest zawsze zupa dyniowa:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJestem ciekawa jak smakują :) nigdy ich nie jadłam. Zrobić też nie mam komu :( i brak dyni... a tak apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńDynia teraz w każdym sklepie. Polecam. :)
Usuńo, jak zdrowo. Bardzo lubię takie potrawy. Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają! tylko skoro jest miód to po co jeszcze cukier?
OdpowiedzUsuń