Krem z batatów i kukurydzy.

Zupa krem z batatami, kukurydzą czyli wiosna w kuchni.
Zupę można zrobić w dwóch wersjach smakowych.
Na słodko z jogurtem kokosowym, lub wyraziście z serkiem kozim.
Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie.

 

Składniki:

  • 3 średnie bataty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 3 ziarna kardamonu
  • 3l. wody
  • 2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki serka koziego/jogurtu kokosowego lub mleczka kokosowego


Przyprawy:
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku

Do podania: jogurt kokosowy, serek kozi, śmietana, mleczko kokosowe


Wykonanie:
  1. Bataty obieramy.
  2. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka).
  3. Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę.
  4. Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień.
  5. Blendujemy na gładką masę.
  6. Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy, czyli jogurt, mleczko itd. 




2 komentarze :

  1. Wygląda pysznie, gdy znajdę czas, z chęcią przygotuję taki krem. Ciekawe, czy dziecku będzie smakował. Pozdrawiam i zapraszam do siebie, klik

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka