Cukinia grillowana. POLECAM!

Jaka ta cukinia jest dobra!

Polecam spróbujcie i napiszcie swoje recenzje. Przepis jest dostosowany do wykonania na grillu elektrycznym, ale można oczywiście go wykorzystać do standardowego grillowania. Czas wykonania będzie inny, tu musimy sprawdzać i czekać aż cukinia będzie miękka, soczysta i wyśmienita:) Zaskoczycie znajomych smakiem i aromatem.

Cukinia poleca się na co dzień i od święta.






Porcja: 2 osoby

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • mała papryczka chili
  • sól 
  • pieprz


Wykonanie:

  1. Cukinie myjemy i kroimy na pół a potem jeszcze na pół. Z cukinii wycinamy miąższ.
  2. W miseczce przygotowujemy marynatę: olej, tymianek, czosnek i papryczka pokrojone na drobno.
  3. Solimy i pieprzymy cukinię a następnie polewamy marynatą i mieszamy aby każda cukinia była pokryta płynem. 
  4. Odstawiamy na ok 10-20 minut.
  5. Rozgrzewamy grill na średnią moc. Cukinię zaczynamy grillować z zielonej strony.  Czas: 5 minut, przekręcamy na drugą stronę - kolejne 5 minut.                                                                                   Cukinia powinna być miękka ale nie rozpadająca się. Jeżeli są duże kawałki i cukinia jest twarda po 10 minutach przekręcamy jeszcze raz na zieloną stronę na 5 minut.
Smacznego. 







2 komentarze :

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka