Składniki:
Ciasto:
- 500g maki pszennej
- 250 ml wody letniej
- 1 jajko
- łyżka oleju
- sól
Farsz:
- 150g soczewicy
- 250ml bulionu
- kombu (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 250g pieczarek
- 1 jajko
- 1 łyżka cząbru świeżego
- pieprz cayane wg uznania
- sól i pieprz do smaku
Do podsmażenia:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku w łupinie
- 2 gałązki rozmarynu
- papryczka chili
- 3 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
- Soczewicę zalewamy bulionem i dodajemy ewentualnie kombu. Gotujemy około 20-30 minut, aż soczewica wchłonie wodę.
- Pieczarki kroimy na kostkę i sparzamy gorącą wodą na sicie.
- Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej, dodajemy cebulę pokropioną w kostkę i poszatkowany czosnek. Dusimy 10 minut.
- Dodajemy do cebuli pieczarki i dusimy kolejne 10 minut.
- Do blendera dodajemy soczewicę, pieczarki i pozostałe składniki. Mieszamy, ale nie mielimy. Składniki mają być drobno rozdrobnione, a nie gładka masa.
- Robimy ciasto. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jako, sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na cienki placek około 3mm. Szklanką wycinamy kółka, wkładamy farsz ok. 1 łyżka i zaklejamy. Na gotującą się osoloną wodę wrzucamy pierogi. Gotujemy aż pierogi będą miękkie ok.4-5 minut.
- Ostudzone pierogi możemy podsmażyć. Rozgrzewamy olej. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane chili. Czosnek przekrojony tylko na pół i wrzucamy na patelnię. Dodajemy gałązki rozmarynu i solimy. Dusimy wszystko około 5 minut. Przekradamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pierogi i smażymy. Na koniec smażenia dodajemy cebulkę i jeszcze chwilę smażymy.
Smakowite:)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńCzym jest kombu?
OdpowiedzUsuńKombu to glon. Ma wiele cennych minerałów i witamin. Jest dodany do przepisu w celu ułatwienia trawienia.
UsuńPyszności:) Uwielbiam pierogi pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńJaki rodzaj soczewicy?
OdpowiedzUsuńnajlepiej zielonej
Usuń