Sos winegret.

Sos klasyka, do dań podawanych na zimno.
Jest bardzo zdrowy o ile dodamy zamiast oleju słonecznikowego - olej rzepakowy lub lniany tłoczony na zimno. Wtedy sos jest bogaty w kwasy omega 3.
Sos ma tak dobrane proporcje, że smakuje wyśmienicie. Wykonuje się go naprawdę szybko, ja używam tylko łyżki do mieszania, ale można użyć blendera.




Składniki:

  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, delikatesowej
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
  1. Do miseczki nalewamy olej.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód i sok z cytryny.
  3. Energicznie mieszamy aż do połączenia składników ( można użyć blendera).

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka