Jest bardzo zdrowy o ile dodamy zamiast oleju słonecznikowego - olej rzepakowy lub lniany tłoczony na zimno. Wtedy sos jest bogaty w kwasy omega 3.
Sos ma tak dobrane proporcje, że smakuje wyśmienicie. Wykonuje się go naprawdę szybko, ja używam tylko łyżki do mieszania, ale można użyć blendera.
Składniki:
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, delikatesowej
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Do miseczki nalewamy olej.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód i sok z cytryny.
- Energicznie mieszamy aż do połączenia składników ( można użyć blendera).
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz