Szparagi są tylko w Polsce chwilę, ale jak pojawia się sezon to trzeba to wykorzystać. Można je podawać na wiele sposobów. Ja dziś proponuję makaron z chrupiącymi szparagami i do tego sos na bazie mleczka kokosowego.
Ja szparagów nie obieram, odłamuję tylko zdrewniałą część i dobrze myję pod bieżącą wodą.
Będzie pysznie :)
Składniki:
- 300g makaronu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duża cebula- kostka
- 3 ząbki czosnku- kostka
- pęczek szparagów zielonych
- 3 łyżki kaparów
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta chili
- sól
- 1 żółtko
- oregano i pieprz na wierzch do podania
Wykonanie:
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Przygotowujemy szparagi: myjemy i odłamujemy zdrewniałą część*, kroimy na mniejsze części, ok.3cm.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy ok.3 min.
- Dodajemy szparagi, kapary, mleczko kokosowe, tymianek, pieprz, ocet, chili i smażymy ok 5-7min. aż szparagi będą miękkie, ale chrupiące.
- Na koniec dodajemy odcedzony makaron, solimy do smaku i wbijamy żółtko mieszając całość.
- Podajemy posypane świeżym oregano i pieprzem.
UWAGI:
*Dolna część szparaga może być zdrewniała, ja łamię odpowiednio przytrzymując dolną część pędu. Szparag sam złamie się na granicy. Dolną część można wykorzystać do przygotowania wywaru do zupy.


przez
Blokotka
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz