Szparagi są tylko w Polsce chwilę, ale jak pojawia się sezon to trzeba to wykorzystać. Można je podawać na wiele sposobów. Ja dziś proponuję makaron z chrupiącymi szparagami i do tego sos na bazie mleczka kokosowego.
Ja szparagów nie obieram, odłamuję tylko zdrewniałą część i dobrze myję pod bieżącą wodą.
Będzie pysznie :)
Składniki:
- 300g makaronu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duża cebula- kostka
- 3 ząbki czosnku- kostka
- pęczek szparagów zielonych
- 3 łyżki kaparów
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta chili
- sól
- 1 żółtko
- oregano i pieprz na wierzch do podania
Wykonanie:
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Przygotowujemy szparagi: myjemy i odłamujemy zdrewniałą część*, kroimy na mniejsze części, ok.3cm.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy ok.3 min.
- Dodajemy szparagi, kapary, mleczko kokosowe, tymianek, pieprz, ocet, chili i smażymy ok 5-7min. aż szparagi będą miękkie, ale chrupiące.
- Na koniec dodajemy odcedzony makaron, solimy do smaku i wbijamy żółtko mieszając całość.
- Podajemy posypane świeżym oregano i pieprzem.
UWAGI:
*Dolna część szparaga może być zdrewniała, ja łamię odpowiednio przytrzymując dolną część pędu. Szparag sam złamie się na granicy. Dolną część można wykorzystać do przygotowania wywaru do zupy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz