Makaron z cukinią

Makaron z cukinią w obłędnym sosie cytrynowo-miętowym. Jeżeli jesteście nieprzekonani do takiego połączenia, to koniecznie wypróbujcie, na prawdę warto.

Cukinia jest jednym z warzyw, które można podawać już półrocznym dzieciom, ponieważ nie chłonie metali ciężkich. Cukinia jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Samo zdrowie. 

 






Składniki:
  • 200-250g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 1 cebula średnia pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cukinia średnia  pokrojona w plastry
  • 1 łyżka suszonego chili jalapeno
  • sól i pieprz
Sos:
  • 1/4 szklanki wody z makaronu
  • 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty
  • 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie) 
  • sól i pieprz do smaku
Do posypania:
  • starty ser
  • świeży pieprz
  • posiekana mięta
 
Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy wg wskazówki na opakowaniu.
  2. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wrzucamy cebulę, czosnek i płatki chili. Smażymy ok 3 min.
  3. Dodajemy na patelnię plastry cukinii i posypujemy świeżo startym pieprzem i solą
  4. Smażymy, aż cukinia będzie miękka i delikatnie się podrumieni, tak około 5-7 minut z każdej strony.
  5. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki.
  6. Wlewamy sos do cukinii i zwiększamy ogień, aby trochę płynu się zredukowało. Smażymy tak około 2 minuty.
  7. Do garnka z przecedzonym makaronem wlewamy sos z cukinią i mieszamy.
  8. Gotowe. Można dodatkowo posypać świeżym pieprzem, miętą i startym serem. 


2 komentarze :

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka