Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami

Pierogi z soczewicą i pieczarkami. Smakują trochę jak mięsne. Ja dodaję dość dużo pieprzu cayane, żeby pierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej.




















Składniki:

Ciasto:
  • 500g maki pszennej
  • 250 ml wody letniej
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • sól

Farsz:
  • 150g soczewicy
  • 250ml bulionu
  • kombu (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 250g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cząbru świeżego 
  • pieprz cayane wg uznania
  • sól i pieprz do smaku

Do podsmażenia:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku w łupinie
  • 2 gałązki rozmarynu
  • papryczka chili
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Wykonanie:
  1. Soczewicę zalewamy bulionem i dodajemy ewentualnie kombu. Gotujemy około 20-30 minut, aż soczewica wchłonie wodę.
  2. Pieczarki kroimy na kostkę i sparzamy gorącą wodą na sicie.
  3. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej, dodajemy cebulę pokropioną w kostkę i poszatkowany czosnek. Dusimy 10 minut. 
  4. Dodajemy do cebuli pieczarki i dusimy kolejne 10 minut. 
  5. Do blendera dodajemy soczewicę, pieczarki i pozostałe składniki. Mieszamy, ale nie mielimy. Składniki mają być drobno rozdrobnione, a nie gładka masa.
  6. Robimy ciasto. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jako, sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na cienki placek około 3mm. Szklanką wycinamy kółka, wkładamy farsz ok. 1 łyżka i zaklejamy. Na gotującą się osoloną wodę wrzucamy pierogi. Gotujemy aż pierogi będą miękkie ok.4-5 minut.
  7. Ostudzone pierogi możemy podsmażyć. Rozgrzewamy olej. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane chili. Czosnek przekrojony tylko na pół i wrzucamy na patelnię. Dodajemy gałązki rozmarynu i solimy. Dusimy wszystko około 5 minut. Przekradamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pierogi i smażymy. Na koniec smażenia dodajemy cebulkę i jeszcze chwilę smażymy.



7 komentarzy :

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka