Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg - WERSJA Thermomix

Ten pasztet cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wchodzicie na niego najchętniej :) 
Spróbowałam zatem zrobić, wersję na Thermomixa. 
Wyszedł wspaniały!
Tu macie link do wersji standardowej: Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg





Składniki:

  • 800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze                       (ze skórką ale bez pestek!) 
  • 1 duża marchewka 
  • 2 cebule 
  • 1 papryczka chili
  • 5 ząbków czosnku 
  • 60g oliwy z oliwek 
  • 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 jajka całe
  • pęczek natki pietruszki posiekany
  • duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd.
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół.
  2. Cukinię i marchewkę rozdrobnij - 8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką.
  3. Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski.
  4. Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno.
  5. Dodaj do pojemnika cebulę i czosnek - 5sek/obr5.
  6. Dodaj oliwę i duś - 5min/100*/obr2Wsteczne
  7. Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  8. Do miski z cukinią dodaj podsmażone zioła z cebulą, bułkę tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Masę przełóż do foremki.
  10. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Smacznego!!!

Uwagi: Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny. 


2 komentarze :

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka