Jajecznica z oscypkiem

Jajecznica, jeden z najprostszych przepisów, a jednak jadłam ich bardzo wiele i często jest za wodnista, lub za sucha.
Ja robię jajecznice z cebulką, a dziś prezentuję jajecznicę z cebulką i oscypkiem.
Jest kilka tajemnic jajecznicy.
Po pierwsze sól, warto ją dodać na cebulę już na samym początku, wtedy cebula szybciej staje się miękka.
Po drugie mieszanie, jak już wrzucimy jajka na patelnię, a dokładniej na cebulkę to czekamy około 30-40 sekund i dopiero mieszamy.
Po trzecie pieprz, to magiczny składnik, który nadaje ostrości.

Ja dziś przygotowałam wersję z oscypkiem, pachnie wędzonką i jest mokra. Spróbujcie.




Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 jaja od szczęśliwej kurki
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3 łyżki oscypka - starty na tarce
  • sol i pieprz

Wykonanie: 
  1. Rozgrzej olej na patelni i dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Posól.
  3. Cebulę smażymy na średnim ogniu, aż będzie miękka (około 5 minut). 
  4. Wrzucamy jajka na cebulę. Dodajemy oscypek i pieprz i czekamy około 30 sekund, aż jajko zacznie się ścinać. Mieszamy delikatnie. Jajka powinny być mokre, ale nie pływające. Ser powinien się roztopić.
Smacznego 




3 komentarze :

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka