Ciasto jabłkowe z cynamonem. Samo zdrowie. Wegańskie.

Masz ochotę na coś słodkiego? Zastanawiasz się czy to zdrowe? Odmawiasz sobie, bo to zbędne kalorie? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie.
Ciasto a'la szarlotka, bez dodatku masła, jajek, mleka, czy to możliwe? Tak. Robiłam kilka wersji, Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała Ta jest taka jaka powinna być.

Skład bardzo prosty: 80% to jabłka!

Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników.

Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne.

Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane...

Na taką niedzielę zimową -polecam Wam własnie kawałek tego ciacha.
Pozdrawiam Was gorąco.




Składniki:

  • 150g rodzynek
  • 8 łyżek likieru Amaretto
  • 17 jabłek dużych (małych ok. 20)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2,5 łyżki mielonego lnu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Wykonanie:
  1. Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min.
  2. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę.
  3. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut.
  4. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz chwilę podgrzać, energicznie mieszając.
  5. Następnie do jabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami.
  6. Tortownicę (średnica 28cm) wykładamy na spodzie papierem, a boki smarujemy olejem kokosowym. Jabłka przekładamy do formy i układamy, dość mocno je przyciskając. 
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175 stopni, na ok 90 min.
  8. Czekamy aż wystygnie i nożem odcinamy ciasto od formy. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.




21 komentarzy :

  1. a mozna zrobic bez likieru Amaretto? chcialam dla dziecka zrobic a to jednak alkohol.. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić np wodą. Jak dla dziecka to może trochę mniej cynamonu, bo dzieci nie zawsze lubią.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Czy można czymś zastąpić cukier? Np. miodem albo syropem z agawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Ja jestem przeciwnikiem cukru, używam go bardzo sporadycznie. Na całe ciasto, które jest z takiej ilości jabłek -szklanka. Takie ciasto je się kilka dni, bo jest bardzo syte :) Jak jabłka są bardzo słodkie- zmniejszyłabym ilość do 1/2 szklanki.

      Usuń
  3. Ile taka porcja może mieć kalorii? Hm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym cieście nie ma tłuszczu, jest sporo błonnika i jabłka, jabłka i jabłka. Zdrowe kalorie są ok :)

      Usuń
  4. Zdrowe ciasto ze szklanką cukru? Serio? Faktycznie, "zdrowe" że hej i w ogóle "nie kaloryczne". Akurat jajka i tłuszcz w rozsądnej ilości są zdrowe, bo jajka to białko a tłuszcz jest potrzebny bo rozpuszcza witaminy. W przeciwieństwie do cukru + jeszcze fruktoza z jabłek, czyli znów cukier. Ja robiąc standardową szarlotkę daję pół szklanki cukru i jest to wystarczające. Ciasto na pewno jest pyszne, ale niekoniecznie zdrowe. Polecam najpierw zapoznać się z właściwościami produktów i zapotrzebowaniem organizmu na nie, zamiast bzdury pisać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I po co i na co taki komentarz..?

      Usuń
    2. W tej chwili znawców zdrowego odżywiania jest wielu i teorii co jest zdrowe co nie na pęczki. Jedni uważają, że jajka i nabiał jest ok, ja uważam inaczej. Nie chętnie wejdę w takie dyskusje. Dla mnie standardowa szarlotka jest niezdrowa i kaloryczna, aczkolwiek smaczna. Jak się to ciasto zrobi i pokroi na ok. 15 kawałków, to okazuje się że w porcji jest tego cukru 2 łyżki. Nie jem słodyczy i unikam cukru. Kto mnie zna to wie o tym. Taki kawałek ciasta nie zaszkodzi.

      Usuń
  5. Super przepis, na pewno wypróbuję, tylko bez likieru:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Temperatura wrzenia alkoholu wynosi 80°C. Po 90 minutach w 175°C alkoholu nie bedzie. Zostanie sam aromat landrynek.
    Smacznego.
    Marek D.

    OdpowiedzUsuń
  7. kliknęłam na przepis zwiedziona tytułem "zdrowe ciasto", a tu takie rozczarowanie, mąka pszenna i cukier to z całą pewnością nie są zdrowe składniki, nawet w takich ilościach. Myślę, że powinny być w tym miejscu jakieś zdrowsze zamienniki, żeby można było to nazwać zdrowym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby Pani zrobiła ciasto, to można by było stwierdzić czy ta szklanka mąki i cukru to sprawia że ciasto jest niezdrowe. Ja bym sobie życzyła, aby w internecie były ciasta takie jak to... za to bez problemu znajdę szarlotki z kostką masła, jajkami, spodem z tarty, kruszonką na wierzchu, bezą, która zawiera 2 szklanki cukru. Mąka pszenna, cukier i tłuszcz. Już to pisałam wielokrotnie unikam białej mąki, cukru, produktów przetworzonych, tłuszczy. Proszę zobaczyć ile tych jabłek jest, to jest duża blacha, na pewno nie na raz, nawet dla całej rodziny.

      Usuń
  8. Witam wygląda ciasto pysznie ale nie dla mnie ze względu na mąkę pszenną a robię z mąką migdałową lub orzechową bez alkoholu moje dzieci ją uwielbiają robi się szybko i pysznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka konsystencję powinno mieć ciasto po upieczeniu? Po prawie 2 h pieczenia jest w środku mokre, przypomina gęsty budyń. Czy po prostu zakalec mi wyszedł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto po upieczeniu trzeba mocno wystudzić, bo inaczej się rozpadnie. Po 90min wyciągamy z piekarnika i czekamy. Tak on w środku wtedy będzie mokry, po wystygnięciu - zwarty :)

      Usuń
  10. Zrobiłam - ciasto ok , oprócz tego, że niejadalne z powodu nadmiaru cukru! Szklanka to stanowczo za dużo, mnie osobiście mdli po jednym kawałku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie,
    Takie pytanko małe -czy można użyć w całości mąki kukurydzianej lub pół na pół z pszenną do tego cuda? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej! Tez sie zwiodlam tytulem postu, ze zdrowe :) Pewnie, ze kazdy ma inne spojrzenie. My unikamy kompletnie maki pszennej i cukru, miedzy innymi. Dlatego, jesli zrobie, to zamienie cukier na syrop z ryzu pelnoziarnistego eko, a make pszenna na migdalowa np.i orkiszowa.. Jest to mozliwe i sadze, ze wzbogaca przepis i "uzdrawia".

    OdpowiedzUsuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka