Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.

Tą pastę zrobiłam przez zupełny przypadek. Nie było tahini, żeby zrobić hummus, więc zaczęłam szukać pomysłu, jak zrobić nową pastę z ciecierzycy.
Postawiłam na prostotę, bo takie przepisy najbardziej lubię.
Orzechy włoskie, pomidory suszone z zalewy i puszka ciecierzycy. KONIEC.
Muszę powiedzieć, że ta pasta jest naprawdę rewelacyjna :) Próbowało ją już parę osób i wszystkim smakuje.
Jak macie te składniki to do dzieła.




Składniki:
  • 40g orzechów włoskich 
  • 10 pomidorów suszonych ( z oleju )
  • puszka ciecierzycy lub 1/3 szklanki ciecierzycy suchej
  • sól do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Ciecierzyce suchą gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ciecierzycę z puszki używamy w 3 etapie. 
  2. Orzechy mielimy.
  3. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Gotowe!

Uwagi: Ciecierzyca musi być dobrze ugotowane, inaczej pasta będzie sucha, można wtedy dodać kilka łyżek wody z gotowania.

Ciecierzyca to zdrowe, pożywne białko. Zobaczcie jakie wartości posiada.

Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g
Wartość energetyczna - 164 kcal
Białko ogółem - 8,86 g
Tłuszcz - 2,59 g
Węglowodany - 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik - 7,6 g

Witaminy
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna - 0.526 mg
Witamina B6 - 0.139 mg
Kwas foliowy - 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K - 4,0 μg
Witamina C – 1,3 mg

Minerały
Żelazo - 2,89 mg
Magnez - 48 mg
Fosfor - 168 mg
Potas - 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk - 1,53 mg
Wapń – 49 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


14 komentarzy :

  1. a czy zamiast wloskich moga byc laskowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będą laskowe to pasta też wyjdzie, ale to nie ten smak :)

      Usuń
  2. Super przepis :) ale radzę użyć ciecierzycy ugotowanej przez siebie a nie z puszki.Jedzenie z puszki zawiera niebezpieczne ilości bisfenolu A-związku chemicznego używanego min.do produkcji tworzyw sztucznych oraz specjalistycznych żywic,które pokrywają puszki,aby zapobiec ich korozji.Substancja ta ma negatywny wpływ na zdrowie min.otyłość,większe ryzyko poronień,choroby układu krażenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia masz rację, już dodaję proporcję na ciecierzyce gotowana.

      Usuń
  3. Co zrobić jeżeli nie wyszła konsystencja pasty tylko jakby proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem co to znaczy proszku? Można ewentualnie dodać oleju z zalewy, wtedy połączy składniki, ale nie spotkałam się nigdy z czymś takim.

      Usuń
    2. A ciecierzyca była ugotowana, pomidory z zalewy?

      Usuń
  4. Pasta rewelacja. Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiałam dodać sporo oleju z pomidorów by to była pasta.... suche mi wyszło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ciecierzyca była z puszki czy gotowana? Jak wychodzi sucha najlepiej dodać wody z gotowania.

      Usuń
  6. Bo ciecierzyca musi być bardzo dobrze ugotowana. Inaczej pasta nie wyjdzie gładka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pasta mi wyszła obłędna. Nawet dzieciaki wcinały.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasta napewno smakuje wysmienicie jednak dodam cos by byla jeszcse zdrowsza .Cieciezyce z puszki trzeba zastopic gotowana .Jezeli jaki kolwiek produkt jest z puszki to zanczy jest przetworzony ,do tego kazda puszka jest pokryta Bisphenol A (bpa),swinstwem ktore jest wszedzie np. butelki pet kazde opakwanie z palstiku .Wedlug najnowszych badan wlasie tego i oraz herbicydow mamy najwiecej w wydalanym moczu.

    OdpowiedzUsuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka