Batoniki owsiane bez cukru i mąki

Batonik śniadaniowy jest idealny na przekąskę w pracy, ponieważ daje energię i pobudza do działania. Te batoniki owsiane są bez cukru, miodu, ksylitolu, stewi i innych słodkich zastępników. Słodycz nadają suszone owoce, dlatego przed upowszechnieniem zrobiłam test na Oliwce,mojej małej sąsiadce, czy najmłodszym będzie smakować, taki słodycz bez cukru:). Oliwka mówi że smakuje:):):):) Ja polecam, bo to zdrowa pożywna przekąska i cukier na prawdę jest w niej zupełnie zbędny. 




Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych owoców: daktyle, żurawina,rodzynki, morele, śliwki
  • 1 szklanka orzechów : włoskie, pekan, laskowe, migdały
  • 4 dojrzałe banany średnie
  • 1 szklanka słonecznika bądź dyni, może być pół na pół
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1czubata łyżka cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Termoobieg.
Do rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane i na małych obrotach miksujemy, nie możemy zmielić na pył, ale tylko delikatnie rozdrobnić. Do rozdrabniacza następnie dodajemy suszone owoce i orzechy, rozdrabiamy również na większe kawałki. To jest wersja ekspresowa, oczywiście można wszystkie podane wyżej składniki posiekać nożem, ale będzie to trochę dłużej trwało. Do naszych składników dodajemy rozgniecione widelcem banany, słonecznika/dynię, siemię lniane, sezam, cynamon i sól. Mieszamy. W formie (ja użyłam okrągłej o średnicy 25cm , ale może być i keksówka ) dociskamy gotową masę, tak żeby była dobrze ubita w formie. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. na dolny ruszt. Masa powinna być delikatnie zarumieniona i zwarta.Wyciągamy z piekarnika i ustawiamy na kratce do wystygnięcia. na koniec wyciągamy masę z formy i wycinamy batony, mogą być podłużne lub takie na jeden kęs. To zależy od Was.
Smacznego.
















2 komentarze :

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka