Pęczotto z pomidorami.


Bardzo lubię dania jednogarnkowe, może dlatego, że jak nie mam czasu to 20 minut i jest obiad. Kaszotto czy pęczotto nie było jednym z moich faworytów daniowych, jak już gdzieś jadłam to wydawały mi się niedoprawione, mdłe, bez wyrazu. Postanowiłam, że spróbuję zrobić wyraziste, smaczne pęczotto. Zobaczcie czy się udało:)





Składniki
  • 100g kaszy pęczak
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora 
  • 1łyżka sosu sojowego
  • 240g pomidorów krojonych z puszki
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Wykonanie:

W pierwszej kolejności gotujemy kaszę pęczak z przepisu na opakowaniu. W tym czasie kiedy kasza się gotuje, na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany na drobno czosnek. Pora kroimy wzdłuż, a następnie na cienkie paseczki, dodajemy na patelnię do reszty składników. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Dusimy wszystko ok 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Na patelnię dodajemy pomidory, wodę, imbir i chili. Mieszamy i teraz kolej na odcedzoną kaszę pęczak i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy ok 5 minut, żeby składniki się połączyły. Gotowe.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka