Wegańska grochowa

Zupa grochowa kojarzy mi się z dzieciństwa. Chciałam aby była bez zasmażki, śmietany i kostki rosołowej. Taką zupę właśnie chcę zaproponować. Smakuje wyśmienicie.





Składniki:
  • woda 2,5l
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/3 pora
  • seler mały
  • pietruszka korzeń 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • szklanka grochu łuskanego
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 4 ziemniaki
  • 1/3 tofu wędzonego
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy selera naciowego, por, pietruszkę i seler pokrojony na mniejsze części, cebulę, czosnek. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Wrzucamy soczewice i groch, ziele, liście laurowe,rozmaryn i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i  ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 20 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica czerwona zupełnie się rozpadać.Na koniec wyjmujemy z garnka włoszczyznę, oprócz marchewki, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem lub bez niczego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka