Składniki:
- woda 2,5l
 - 2 łodygi selera naciowego
 - 1/3 pora
 - seler mały
 - pietruszka korzeń
 - cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 marchewki
 - szklanka grochu łuskanego
 - szklanka soczewicy czerwonej
 - 4 ziela angielskie
 - 3 liście laurowe
 - szczypta chili
 - sól
 - pieprz
 - gałązka rozmarynu
 - 4 ziemniaki
 - 1/3 tofu wędzonego
 - natka pietruszki
 
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy selera naciowego, por, pietruszkę i seler pokrojony na mniejsze części, cebulę, czosnek. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Wrzucamy soczewice i groch, ziele, liście laurowe,rozmaryn i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 20 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica czerwona zupełnie się rozpadać.Na koniec wyjmujemy z garnka włoszczyznę, oprócz marchewki, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem lub bez niczego.

      przez 
      
        Blokotka
      
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz