Składniki:
- woda 2,5l
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/3 pora
- seler mały
- pietruszka korzeń
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- szklanka grochu łuskanego
- szklanka soczewicy czerwonej
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- gałązka rozmarynu
- 4 ziemniaki
- 1/3 tofu wędzonego
- natka pietruszki
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy selera naciowego, por, pietruszkę i seler pokrojony na mniejsze części, cebulę, czosnek. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Wrzucamy soczewice i groch, ziele, liście laurowe,rozmaryn i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 20 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica czerwona zupełnie się rozpadać.Na koniec wyjmujemy z garnka włoszczyznę, oprócz marchewki, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem lub bez niczego.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz