Bardzo lubię dania jednogarnkowe, może dlatego, że jak nie mam czasu to 20 minut i jest obiad. Kaszotto czy pęczotto nie było jednym z moich faworytów daniowych, jak już gdzieś jadłam to wydawały mi się niedoprawione, mdłe, bez wyrazu. Postanowiłam, że spróbuję zrobić wyraziste, smaczne pęczotto. Zobaczcie czy się udało:)
Składniki
- 100g kaszy pęczak
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 1łyżka sosu sojowego
- 240g pomidorów krojonych z puszki
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka imbiru w proszku
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy kaszę pęczak z przepisu na opakowaniu. W tym czasie kiedy kasza się gotuje, na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany na drobno czosnek. Pora kroimy wzdłuż, a następnie na cienkie paseczki, dodajemy na patelnię do reszty składników. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Dusimy wszystko ok 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Na patelnię dodajemy pomidory, wodę, imbir i chili. Mieszamy i teraz kolej na odcedzoną kaszę pęczak i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy ok 5 minut, żeby składniki się połączyły. Gotowe.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz