Koktajl kasza jaglana+ananas+banany+spirulina. Koktajl zdrowia.

Bardzo zdrowy koktajl z kaszą jaglaną i spiruliną. Lubię takie połączenia, które sprawiają że mamy bardzo pożywny posiłek, z mnóstwem witamin, minerałów i składników odżywczych.

Tak jest, koktajle nie muszą być tylko warzywno-owocowe, mogą też zawierać kasze, są przez to bardzo sycące i idealne na poranne śniadanie. Kasza jaglana tak na prawdę nadaje się do większości połączeń, będzie świetna z owocami egzotycznymi, jak i z truskawkami czy szpinakiem, jarmużem.


W tym koktajlu jest jeszcze magiczny składnik- SPIRULINA. 

W skład spiruliny wchodzi białko pochodzenie roślinnego (60-70%), które jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, beta-karoten, kwas foliowy, kwas linolenowy GLA, sprzężony kwas linolowy CLA, bioflawonoidy, żelazo,wapń, mangan, cynk, miedź i selen. Spirulina jest źródłem witamin  A, C, D, E, K i z grupy B (B 12, B 1, B 2, B 6).

 Dlaczego spirulina?

- obniża poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów
- wspomaga pracę wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie) - osłabiają stany lękowe
- wyizolowany ze spiruliny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie  na rozwój wirusów: grypy, świnki, odry, opryszczki, zwykłego przeziębienia a nawet HIV, przez co redukuje częstotliwość infekcji wirusowych.
- pomniejsza wrzody
- oczyszczają organizm i odtruwa go
- idealny na anemię, ponieważ ma dobrze przyswajalne żelazo
- ogranicza działanie chorobotwórczych bakterii i grzybów (hamuje też stany zapalne)
- pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA
- niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową
- wzmacnia system odpornościowy
- zapobiega osteoporozie
- wspomaga odchudzanie (fenyloalanina ogranicza apetyt)
- stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego 
- fenyloetyloamina zawarta w spirulinie powoduje wzrost aktywności umysłowej i poprawia samopoczucie w przypadku depresji

Spirulinę dodaję nie tylko do koktajli, ale także do potraw np. do pesto bazyliowego, które już niedługo na blogu. Warto dodać ten koktajl do ulubionych, bo to samo zdrowie. 




Porcja : 2 osoby + dolewka

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 ananasa małego
  • 2 banany
  • 1 łyżka spiruliny
  • 2 łyżki miodu
  • 10 kostek lodu
Wykonanie:
  1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy.
  2. Wszystkie składniki blendujemy. Smacznego!!! 


7 komentarzy :

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka