Deser z owocami i nasionami chia.

Deser niezwykle prosty i szybki. Dodatek, który zasługuje na więcej uwagi to nasiona chia. Szałwia hiszpańska czyli chia pochodzi z Ameryki Południowej, należy do tej samej rodziny co melisa czy mięta. Chia to źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Ja proponuję, dziś te nasiona w deserze, ale bardzo dobrze się sprawdzą również w innych potrawach.

Porcja nasion chia 28g dostarcza:  źródło
  • Błonnik: 11 gramów.
  • Białko: 4 gramy.
  • Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3).
  • Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie).
  • Mangan: 30% ZDS.
  • Magnez: 30% ZDS.
  • Fosfor: 27% ZDS.


Porcja: 4 osoby

Składniki:
  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • dodatki: granola, owoce sezonowe: truskawki, maliny, banany, borówki, granat, wiórki kokosowe, miód lub syrop klonowy.
Wykonanie:
  1. Mleczko kokosowe miksujemy wraz z syropem klonowym, aż zgęstnieje, około 3 minuty.
  2. Dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.
  3. W pucharku na spód jako pierwszą warstwę dajemy granolę. Następnie przykrywamy masą z mleczka kokosowego ok. 2 łyżki. Druga warstwa to owoce, które są pokrojone na mniejsze kawałki (oczywiście borówek, granatu nie kroimy). Kolejny raz na wierzch dajemy masę ok. 2 łyżki. Dekorujemy owocami, wiórkami i polewamy miodem lub syropem klonowym.
  4. Deser wstawiamy na min. godzinę do lodówki.
  5. Deser jest gotowy do jedzenia. Smacznego. 
Uwagi: mleczko kokosowe może mieć w sobie znaczną część wody, wtedy do masy wlewamy tylko połowę płynu. Resztę wylewamy.



5 komentarzy :

  1. Mi też bardzo smakowało. Tylko nasiona chia długo szukałam, bo nie wiedziałam w jakim dziale. Ale są:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię puddingi z chia, ale na mleczku kokosowym jeszcze nie próbowałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja puddingi chia tylko na kokosowym mleku. z bananem, migdałami i cynamonem, mega!

      Usuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka