Leczo wegetariańskie. PYCHA

Leczo jest jednym z moich ulubionych przepisów. Robi się go szybko i zawsze wychodzi dobre. Ja proponuję Wam leczo w wersji ostrzejszej z groszkiem cukrowym, który świetnie się sprawdza i trochę urozmaica tą potrawę.







Porcja: 4 osoby

Składniki:
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju
  • papryczka chili 
  • 2 małe cukinie 
  • 2 papryki czerwona i żółta
  • 250g groszku cukrowego
  • 400g pomidorów z puszki w kawałkach
  • 250g passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:
  1. Rozgrzewamy głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem.
  2. Wlewamy olej i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i chili. Smażymy około 5 minut.
  3. Następnie na patelnię dodajemy paprykę, cukinię pokrojone w grubą kostkę i groszek cukrowy w całości. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dość duży ogień.
  4. Po tym czasie zmniejszamy gaz, dodajemy pomidory, passatę, wodę, oregano i delikatnie mieszamy. Dusimy jeszcze 4-5 minut, na koniec dodajemy cukier, paprykę i jeszcze raz solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe!
















8 komentarzy :

  1. Pysznie wyglada!Wow!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham leczo! Ja robię takie pieczarkowe i z bułeczką na obiad jak nalazł ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, z pewnością wypróbuję, jako wegetarianka :)
    PS. Osobiście dodam trochę brązowego ryżu :)
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  4. i dowód na to, że wegetariańskie dania są pełne smaku!

    OdpowiedzUsuń
  5. zamiast groszku, chciałabym dodać pieczarki. jak myślisz, w jakich proporcjach i kiedy? na początku, żeby się dusiły?

    OdpowiedzUsuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka