Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem.

Makarony, makarony. Moje ulubione potrawy. Myślę, że moja świadomość kulinarna urodziła się we Włoszech. Nigdy nie robię takiego samego makaronu, zawsze coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję. Ten makaron jest na wzór takiej popularnej makaronowej sałatki na zimno ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji. Smacznego.


Składniki:
  • 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 słoik pomidorów suszonych
  • 2 łyżki oleju z pomidorów z samego dna wraz z ziołami
  • 150g oliwek zielonych
    sos:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
Wykonanie:
  1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Termoobieg.
  2. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypujemy na blasze. Czas prażenia około 5 min.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
  5. Po około 2 minutach dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i oliwki również pokrojone na mniejsze części.
  6. Następnie na patelnię dodajemy makaron i słonecznik.
  7. Mieszamy wszystkie składniki na sos i dodajemy do makaronu. Wszystko łączymy i chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu.
  8. Podajemy na ciepło.


5 komentarzy :

  1. Proste i smaczne. Jadłabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie świetne. Bardzo nam smakowało. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super smaczne. Zamieniłam oliwki na kapary bo nie miałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeden słoik, a z jaką pojemnością? :)

    OdpowiedzUsuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka