Składniki:
- 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty)
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 1 mała papryczka chili
- 1 słoik pomidorów suszonych
- 2 łyżki oleju z pomidorów z samego dna wraz z ziołami
- 150g oliwek zielonych
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Termoobieg.
- Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypujemy na blasze. Czas prażenia około 5 min.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
- Po około 2 minutach dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i oliwki również pokrojone na mniejsze części.
- Następnie na patelnię dodajemy makaron i słonecznik.
- Mieszamy wszystkie składniki na sos i dodajemy do makaronu. Wszystko łączymy i chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu.
- Podajemy na ciepło.
Proste i smaczne. Jadłabym. :)
OdpowiedzUsuńDanie świetne. Bardzo nam smakowało. Polecam.
OdpowiedzUsuńSuper smaczne. Zamieniłam oliwki na kapary bo nie miałam.
OdpowiedzUsuńJeden słoik, a z jaką pojemnością? :)
OdpowiedzUsuńsłoik: 285g netto
Usuń