Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi.
Kocham niedzielne śniadania. Staram się przygotować poranną ucztę. Świeży chleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo... Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie. Stworzyłam dwie wersje. Dziś pierwsza z oliwkami i pomidorami suszonymi.
Składniki:
- 300g ciecierzycy ugotowanej bądź z puszki
- ząbek czosnku
- 50g oliwek zielonych
- 10 pomidorów suszonych z oleju
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżka majeranku
- pieprz i sól
- 5-10 łyżek wody
Wykonanie:
- Wszystkie składniki, oprócz wody blendujemy na gładką masę. Jeżeli pasta jest zbyt sucha dodajemy wodę.
- Pastę najlepiej zapakować do pojemnika zamykanego próżniowo. Przechowujemy w lodówce.
Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję
© 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z
przez
Blokotka
Najpyszniejsze z ugotowanej samodzielnie ciecierzycy. Z pomidorami jak najbardziej, oliwek jeszcze nie dodawałam nigdy.
OdpowiedzUsuń