Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi.

Kocham niedzielne śniadania. Staram się przygotować poranną ucztę. Świeży chleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo...  Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie. Stworzyłam dwie wersje. Dziś pierwsza z oliwkami i pomidorami suszonymi.




Składniki:
  • 300g ciecierzycy ugotowanej bądź z puszki
  • ząbek czosnku
  • 50g oliwek zielonych
  • 10 pomidorów suszonych z oleju
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz i sól
  • 5-10 łyżek wody
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki, oprócz wody blendujemy na gładką masę. Jeżeli pasta jest zbyt sucha dodajemy wodę.
  2. Pastę najlepiej zapakować do pojemnika zamykanego próżniowo. Przechowujemy w lodówce.



1 komentarz :

  1. Najpyszniejsze z ugotowanej samodzielnie ciecierzycy. Z pomidorami jak najbardziej, oliwek jeszcze nie dodawałam nigdy.

    OdpowiedzUsuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka