Składniki:
- 250g maki pszennej
- 250g cukry pudru
- 250g masła
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g bakali (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itd)
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, termoobieg.
- Masło ucierać dodając stopniowo cukier puder i żółtka.
- Do gotowej masy wlać spirytus lub ocet, wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia.
- Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno.
- Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm
- Piec ok 50 min.
Jutro robię:)
OdpowiedzUsuńmargaryna? O_0 można zastąpić olejem?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić masłem, olej nie będzie odpowiedni.
Usuń