W przepisie pojawiają się kostki rosołowe, można oczywiście przygotować bulion warzywny, natomiast w tej chwili są kostki rosołowe, które mają dobry skład. Są z upraw bio i nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników czy glutaminianu sodu.
Przepis na bulion znajdziecie tutaj : Bulion warzywny
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki oliwy
- 2,5l wody
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 6-7 ziemniaków
- 1/2 kapusty białej
- 3 borowiki suszone
- 200ml koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 kostki warzywna z min. zawartością soli, bio
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- pęczek koperku świeżego
- 1 łyżeczka chili
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek z cebulą, ziele angielskie i kminek. Smażymy ok 5 minut.
- Wlewamy wodę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i kapustę. Dodajemy borowiki, sól i pieprz. Gotujemy 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy koncentrat, ocet, kostkę rosołową i gotujemy jeszcze ok. 10-20min, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodajemy koperek, czosnek niedźwiedzi, chili i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe.
UWAGI; Zamiast kostek rosołowych i wody, można przygotować bulion warzywny - Bulion warzywny
Uwielbiam takie kapuśniaki, o tej porze roku sprawdzają się idealnie :)
OdpowiedzUsuńczy da radę zrobić bez kostek? a jesli nie to jakich Pani uzywa?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że da się zrobić bez kostek. Można przygotować bulion z tego przepisu: http://apetytnazielone.blogspot.com/2015/07/perfekcyjny-bulion-warzywny-bulion.html
UsuńNatomiast w tej chwili można kupić dobre kostki rosołowe, ja kupuję bio z obniżoną zawartością soli, są one droższe, ale wiem co jem.
Świetna zupa. Bardzo fajna na zimowe dni. Pycha, polecam. Mimo, że jest trochę ostra, chętnie była zjedzona przez 3 latka i 9 latkę.
OdpowiedzUsuńSuper. Bardzo się cieszę.
Usuńrewelacyjna zupa. Pyszna i rozgrzewająca. Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy można zamienić ocet ryżowy na jabłkowy?
OdpowiedzUsuńTak można :)
Usuń