Placuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechami

Ten przepis zobaczyłam u koleżanki. Troszkę dopracowałam i jest smacznie, bardzo smacznie. Polecam nie tylko dorosłym, ale i maluchom, które lubią słodkości, a jednocześnie przemycamy kwasy omega3 w siemieniu lnianym i wapń w sezamie. 50g ziaren sezamu zawiera ponad 500 mg wapnia (dla porównania w takiej samej porcji mleka krowiego znajduje się tylko 50 mg, a żółtego sera – ok. 300 mg).



porcja: 2 osoby + maluch 
Trudno określić ile będzie sztuk placuszków, ponieważ można je zrobić w różnej wielkości.

Składniki:
  • 500g serka wiejskiego
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka wybranych owoców suszonych: żurawina, rodzynki, daktyle, morele
  • 1 szklanka wybranych orzechów: pekan, laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu niełuskanego
  • 4 -5 łyżek oleju do smażenia
po podania: syrop z agawy, miód, owoce suszone, wiórki kokosowe

Wykonanie:
  1. Do serka wiejskiego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz oleju. Orzechy i owoce typu daktyle, morele powinny być rozdrobnione na mniejsze części. Mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżką nakładamy placuszki.
  3. W momencie kiedy placuszki się podpieką na kolor złoty (ok 5 minut) przerzucamy na drugą stronę i zarumieniamy.
  4. Podczas smażenia dolewamy kolejne dwie łyżki oleju.
  5. Placuszki podajemy polane syropem z agawy lub miodem, posypujemy wiórkami, suszonymi owocami.

2 komentarze :

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka