Pasta Adzuki

Pasta z fasoli mało znanej w Polsce, ale warta jest aby o niej usłyszeć ponieważ ma wiele cennych składników i właściwości prozdrowotne. Bogata w białko, wapń, żelazo, potas, magnez. Odtruwa organizm, ale to co jest ciekawe i godne uwagi, że fasola ma właściwości odchudzające które stymulują proces spalania tkanki tłuszczowej, zatem dłużej zachęcać już chyba nie trzeba, przepis poniżej.





składniki: 
  • szklanka fasoli adzuki 
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy
  • 3 łyżki oleju 
  • sok z połowy cytryny
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Fasolę moczymy dzień wcześniej gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 40minut. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili, podsmażamy kilka minut do miękkości. Do blendera wrzucamy fasolę adzuki, pomidory, warzywa z patelni, dodajemy zioła,olej,cytrynę,sól, pieprz i blendujemy, na koniec dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy. Pasta na chleb a na wierzch kiełki lub inne warzywa.
Smacznego

2 komentarze :

  1. Pasta bardzo smaczna, tylko dodałam zamiast oleju oliwę z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście też może być i oliwa z oliwek, ja używam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno :)

      Usuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka