składniki:
- szklanka fasoli adzuki
- 8 pomidorów suszonych z zalewy
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 papryczki chili
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Fasolę moczymy dzień wcześniej gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 40minut. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili, podsmażamy kilka minut do miękkości. Do blendera wrzucamy fasolę adzuki, pomidory, warzywa z patelni, dodajemy zioła,olej,cytrynę,sól, pieprz i blendujemy, na koniec dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy. Pasta na chleb a na wierzch kiełki lub inne warzywa.
Smacznego
Fasolę moczymy dzień wcześniej gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 40minut. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili, podsmażamy kilka minut do miękkości. Do blendera wrzucamy fasolę adzuki, pomidory, warzywa z patelni, dodajemy zioła,olej,cytrynę,sól, pieprz i blendujemy, na koniec dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy. Pasta na chleb a na wierzch kiełki lub inne warzywa.
Smacznego
Pasta bardzo smaczna, tylko dodałam zamiast oleju oliwę z oliwek.
OdpowiedzUsuńOczywiście też może być i oliwa z oliwek, ja używam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno :)
Usuń