Składniki:
- szklanka soczewicy zielonej
- 8 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 łyżki oleju z zalewy
- 3/4 szklanki słonecznika
- 2łyżki majeranku
- 2łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta chili
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Soczewicę najlepiej wcześniej pomoczyć przez kilka godzin, ale nie jest to konieczne. Soczewicę gotujemy ok. 15 minut, aż zrobi się miękka. Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewicę, pomidory suszone, słonecznik i rozdrabniamy na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Pastę przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychała.
Smacznego.
świetna pasta!
OdpowiedzUsuńmoże być pomarańczowa soczewica?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńIle czasu może stać taka pasta w pojemniku? :)
OdpowiedzUsuńdo 5 dni :)
Usuń