Pasta do chleba z soczewicy

W momencie kiedy przestajesz jeść wędliny, masło, ser to okazuje się, że w głowie jest pustka co położyć na chleb, żeby było smacznie. Na początku codziennie robiłam humus i to skłoniło mnie do szukania. Ta pasta jest jedną z moich ulubionych i nigdy mi się nie nudzi. Polecam.




Składniki:
  • szklanka soczewicy zielonej
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 łyżki oleju z zalewy
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 2łyżki majeranku
  • 2łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta chili
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
Soczewicę najlepiej wcześniej pomoczyć przez kilka godzin, ale nie jest to konieczne. Soczewicę gotujemy ok. 15 minut, aż zrobi się miękka. Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewicę, pomidory suszone, słonecznik i  rozdrabniamy na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Pastę przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychała.
Smacznego.







5 komentarzy :

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka