Zupa marokańska Harira



Zupę ta pierwszy raz jadłam w Maroku. Gęsta, pożywna i mocno rozgrzewająca. W mojej wersji nie ma mięsa, jest za to tofu wędzone, które sprawia że czuć zapach wędzonki. Ja tą zupę uwielbiam, mam nadzieję, że harira będzie także częstym gościem na Waszych stołach.






Składniki:


  • szklanka soczewicy czerwonej 
  • szklanka soczewicy zielonej
  • puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie 
  • puszka pomidorów krojonych
  • szklanka passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200g fasolki szparagowej ciętej mrożonej ( teraz w zimie mrożona, w sezonie można użyć świeżej)
  • pół tofu wędzonego 
  • łyżka startego imbiru
  • pół papryczki chili
  • po łyżce: kolendry ziarno, kminu, cynamonu, papryki słodkiej, czosnek niedźwiedzi, kardamonu
  • 1.5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki pokruszonego glona kombu ( opcjonalnie) Kombu pomaga w trawieniu, nie ma smaku.
  • 2l bulionu warzywnego ( można go przygotować na bazie z warzyw, lub na szybko dodać kostkę rosołową, mimo że jest to dwa litry wody, to kostka jedna )
  • pietruszka pęczek 
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie

Do dużego garnka o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir. Podsmażamy na małym ogniu przez około 3 minuty,  mieszając aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami. następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasolę szparagową swieżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy na małym ogniu.Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:)
Zupę możemy podać z chlebem pita.

2 komentarze :

  1. mam pytanie czym można zastąpić tofu wędzone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tofu można pominąć, ale zupa nie będzie miała takiego zapachu i smaku wędzonki.

    OdpowiedzUsuń

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka